e-ISSN: 2757-5241
An Evaluation on the Quality of Life in Children with Immune Thrombocytopenia [Forbes J Med]
Forbes J Med. 2024; 5(3): 186-192 | DOI: 10.4274/forbes.galenos.2024.84803

An Evaluation on the Quality of Life in Children with Immune Thrombocytopenia

Tezcan ÖZBAY1, Tuba HİLKAY KARAPINAR2
1University of Health Sciences Türkiye, Dr. Behçet Uz Pediatric Diseases and Surgery Training and Research Hospital, Clinic of Child Health and Diseases, İzmir, Türkiye
2University of Health Sciences Türkiye, Dr. Behçet Uz Pediatric Diseases and Surgery Training and Research Hospital, Clinic of Pediatric Hematology and Oncology, İzmir, Türkiye

Objective: Children with immune thrombocytopenia (ITP) should take protective measures daily because of the nature of the disease and the medications. They should stay away from exhausting physical activities and dangerous sports. These restrictions affect, to a certain extent, the physical, psychosocial, and educational lives of childrens with ITP. We aimed to evaluate the quality of life of children with ITP using the Kinder Lebensqualität Fragebogen (KINDL) questionnaire.
Methods: According to their age group, we gave the patients who were 4-6 years old Kiddy-KINDL, the patients who were 7-13 years old Kiddo-KINDL, and the patients who were 14-17 years old Kiddo-KINDL. For the parents of the patients, we employed scales corresponding to the age groups of the children and compared the results by age group.
Results: This study was conducted with a total of 30 patients. The quality of life scores of parents were lower than those of children (p=0.007). Patients who received the diagnosis after the age of six had lower quality of life scores (p=0.025). Parental evaluations have found that the child’s quality of life scores are lower, in acute/persistent periods of the disease, compared to the chronic period (p=0.043).
Conclusion: The findings of our study indicate that it is important to enhance the quality of life for individuals diagnosed after the age of six at the beginning of school time, as well as those in the acute stage of the condition. Furthermore, the lower parent KINDL scores indicate that parents need to be more informed and supported about ITP.

Keywords: Childhood, immune thrombocytopenia, quality of life

İmmün Trombositopenili Çocuklarda Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi

Tezcan ÖZBAY1, Tuba HİLKAY KARAPINAR2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, İzmir, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hematoloji Ve Onkolojisi Kliniği, İzmir, Türkiye

Amaç: İmmün trombositopenisi (İTP) olan çocukların, hastalığın doğası ve kullanılan ilaçlar nedeniyle günlük olarak koruyucu önlemler alması gerekir. Yorucu fiziksel aktivitelerden ve tehlikeli sporlardan uzak durmalıdırlar. Bu kısıtlamalar İTP’li çocukların fiziksel, psikososyal ve eğitim yaşamlarını bir ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada İTP’li çocukların yaşam kalitesini KINDL anketini kullanarak değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntem: Yaş gruplarına göre 4-6 yaş arası Kiddy-KINDL, 7-13 yaş arası Kiddo-KINDL ve 14-17 yaş arası Kiddo-KINDL’yi verdik. Hastaların ebeveynleri için çocukların yaş gruplarına uygun ölçekler kullandık ve sonuçları yaş gruplarına göre karşılaştırdık.
Bulgular: Bu çalışma toplam 30 hasta ile yapılmıştır. Ebeveyn değerlendirmelerinde çocuk değerlendirmelerine göre hastaların yaşam kalitesi puanlarının daha düşük olduğu bulunmuştur (p=0,007). Altı yaşından sonra tanı alan hastaların yaşam kalitesi skorlarının daha düşük olduğu saptanmıştır (p=0,025). Ebeveyn değerlendirmelerinde, hastalığın akut/persistan dönemlerinde, kronik dönemine göre çocuğun yaşam kalitesi puanlarının daha düşük olduğu görülmüştür (p=0,043).
Sonuç: Çalışma sonuçlarımıza göre özellikle altı yaşından sonra okul çağı başlangıcında tanı alan ve akut evrede olan hastaların yaşam kalitesini artıracak adımların atılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ebeveynlerin KINDL puanlarının düşük olması ebeveynlerin ITP konusunda daha fazla bilgilendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğine işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, immün trombositopeni, yaşam kalitesi

Corresponding Author: Tezcan ÖZBAY, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE