Amaç: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda azalmış vagal tonus ve artmış kalp hızları nedeniyle kardiyovasküler komplikasyon riskinde artış gözlenebilir. Metilfenidat (MPH) sık kullanılan bir ilaçtır ve sempatomimetik etkileri çocuk doktorlarının tanı ve tedavi kararları verirken sıklıkla endişe duymalarına neden olmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda, DEHB hastalarında kalp hızı değişkenliğini kullanarak MPH'nin kardiyovasküler sistem ve kalbin otonomik aktivitesi üzerindeki etkilerinin değerlendirmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışmamızda 33 hasta (9,7±2,6 yıl) ve 36 sağlıklı çocuğun (9,54±2,8 yıl) fizik muayene, kan basıncı (KB) ve 24 saatlik Holter monitörizasyonu bulguları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, MPH tedavisinin birinci ayının sonundaki bulgular hasta grubunda tedavi öncesi bulgularla karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Tanı anında sistolik ve diyastolik KB ölçümleri gruplar arasında benzerdi. Hastalarda tedavi sonrasında sistolik ve diyastolik KB’de hafif bir artış görüldü ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasıyla p=0,059 ve p=0,063). Ancak, hasta grubunun kalp hızı ve QTc süresindeki artış istatistiksel olarak anlamlıydı (sırasıyla p=0,001 ve p<0,001). Zaman alanı analizlerinde anlamlı bir fark tespit edilmedi. Frekans alanı parametresi olarak sadece düşük frekans indeksi anlamlı şekilde azaldığı görüldü [871 ms2 (316,6-2198,6) vs. 788,1 ms2 (228,9-1950,3); p=0,039].
Sonuç: MPH tedavisinin DEHB tedavisinde önemli majör bir kardiyovasküler yan etkisi olmadığı gösterilmiştir. İlacın QTc süresini uzatabilecek diğer ilaçlarla birlikte reçete edilirken dikkat edilmesi gerekliliği; tedavi süresince ritim ve KB değerlerinin izlemi önerilmektedir.
Objective: Children with attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) may have an increased risk of cardiovascular complications due to reduced vagal tone and increased heart rate (HR). Methylphenidate (MPH) is a frequently used drug, and its sympathomimetic effects often cause pediatricians to be concerned when making diagnostic and treatment decisions. We aimed to assess the effects of MPH on the cardiovascular system and autonomic activity of the heart using heart rate variability (HRV) in ADHD patients.
Methods: We retrospectively analyzed physical examination, blood pressure (BP), and 24-hour Holter monitoring in 33 patients (9.7±2.6 years) and 36 healthy subjects (9.54±2.8 years). The results of the examinations at the end of the first month of MPH treatment were compared with the pre-treatment findings in the patient group.
Results: Systolic and diastolic BP measurements were similar between the groups at diagnosis. The patients showed a mild increase in systolic and diastolic BP after treatment, but the differences were not statistically significant (p=0.059 and p=0.063, respectively). However, increase in heart rate and QTc duration on ECG was statistically significant in the patient group (p=0.001 and <0.001, respectively). We did not detect any significant differences in the time-domain analyses. Only the low-frequency index decreased significantly as a frequency domain parameter [871 ms2 (316.6-2198.6) vs. 788.1 ms2 (228.9-1950.3); p=0.039].
Conclusion: MPH has no significant cardiovascular side effects in ADHD. Attention should be paid when prescribing drugs that may prolong the duration of QTc; rhythm and BP should also be monitored during follow-up.