e-ISSN: 2757-5241
Oral Liken Planus Dokularında Biglikan Aracılı TLR2/4 Sinyallemesine Bağlı Enflamasyon ve Otofaji Aktivasyonunun Araştırılması [Forbes J Med]
Forbes J Med. 2024; 5(2): 116-122 | DOI: 10.4274/forbes.galenos.2024.59389

Oral Liken Planus Dokularında Biglikan Aracılı TLR2/4 Sinyallemesine Bağlı Enflamasyon ve Otofaji Aktivasyonunun Araştırılması

Özlem Ceren GÜNİZİ1, Hüseyin GÜNİZİ2, Hamiyet ECİROĞLU3, Fatma YILDIZ3
1Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı, Antalya
2T.c. Sağlık Bakanlığı Antalya Şehir Hastanesi, Kbb Kliniği, Antalya
3Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sağlık Hi̇zmetleri̇ Meslek Yüksekokulu, Tıbbi̇ Laboratuvar Teknikleri Bölümü, Antalya

Amaç: Oral liken planus (OLP), etiyolojisi bilinmeyen, kronik enflamatuvar bir oral mukoza hastalığıdır. OLP patogenezinde hücresel immün yanıt, bazal membran ve hücre dışı matriks (ECM) molekülleri de dikkat çekmektedir. Biglikan (BGN), ECM’nin yapısal bir bileşenidir ve aynı zamanda bir sinyal molekülü olarak da görev yapar. Bu çalışmada OLP hastalarının patogenezinde BGN’nin Toll-like reseptörler (TLR)2/4-CD14 ve TLR4-CD44 aracılı sinyalleşme mekanizmaları üzerindeki rolünü, enflamasyon ve otofaji ile ilişkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntem: Çalışmamıza daha önceden OLP tanısı almış 21 hasta ve oral mukozası normal olan 21 hasta dahil edildi. Hastaların biyopsi örneklerinden RNA izole edildi ve BGN, TLR2, TLR4, CD14 ve CD44 moleküllerinin gen ekspresyonları kantitatif gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ve immünohistokimya ile analiz edildi.
Bulgular: Bulgularımıza göre OLP hastalarından elde edilen dokularda BGN, TLR2, TLR4, CD14 mRNA düzeylerinin kat değişim oranları kontrol grubuna göre daha yüksekti. TLR2, TLR4, CD14 kat değişim oranları istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,05). CD44 ko-reseptör mRNA düzeyi kontrol grubunda daha yüksekti (p<0,05). İmmünohistokimyasal analize göre de benzer sonuçlar elde edildi.
Sonuç: Dolaşımdaki çözünür BGN ekspresyonunun çeşitli hastalık modellerinde proenflamatuvar etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada OLP hastalarının dokularındaki BGN düzeyleri kontrol grubuna göre daha yüksekti ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ancak OLP dokularında TLR2/4-CD14 seviyeleri yukarı doğru düzenlenirken, CD44 seviyeleri de aşağı doğru düzenlenmiştir. OLP’de enflamasyon sinyalinin aktive olduğunu ve otofajinin inhibisyon olduğunu öneriyoruz. OLP’de BGN’ye bağlı enflamasyon ve otofaji sinyali ilk kez değerlendirildi.

Anahtar Kelimeler: Biglikan, oral liken planus, enflamasyon, otofaji, TLR

Investigation of Inflammation and Autophagy due to Biglycan-mediated TLR2/4 Signaling in Oral Lichen Planus Tissues

Özlem Ceren GÜNİZİ1, Hüseyin GÜNİZİ2, Hamiyet ECİROĞLU3, Fatma YILDIZ3
1Alanya Alaaddin Keykubat University Faculty of Medicine, Department of Medical Pathology, Antalya, Türkiye
2Antalya City Hospital, Clinic of Otorhinolaryngology, Antalya, Türkiye
3University Vocational School of Health Services, Department of Medical Laboratory Techniques, Antalya, Türkiye

Objective: Oral lichen planus (OLP) is a chronic oral mucosal disease of unknown etiology. Cellular immune response, basement membrane, and extracellular matrix (ECM) molecules are also noteworthy in the pathogenesis. We aimed to investigate the role of Biglycan (BGN) in Toll-like receptors (TLR)2/4-CD14 and TLR4-CD44 mediated signaling mechanisms in the pathogenesis of OLP.
Methods: Twenty-one patients with a previous diagnosis of OLP and 21 patients with normal oral mucosa were included. RNA was isolated from biopsy samples of patients, and the gene expression of BGN, TLR2, TLR4, CD14, and CD44 was analyzed by quantitative real-time polymerase chain reaction and immunohistochemistry.
Results: According to our findings, the fold change rates of BGN, TLR2, TLR4, and CD14 mRNA levels in tissues obtained from patients with OLP were higher compared with the control group. TLR2, TLR4, and CD14 fold change rates were statistically significant (p<0.05). CD44 co-receptor mRNA levels were higher in the control group (p<0.05). Similar results were obtained by immunohistochemical analysis.
Conclusion: BGN expression has a pro-inflammatory effect in various disease models. The BGN levels in the tissues of patients with OLP were higher than those of the control group, but the difference was not statistically significant. However, TLR2/4-CD14 and CD44 levels were upregulated, as well as CD44 levels were downregulated. We suggest that inflammation signaling is activated and autophagy is inhibited in OLP. BGN-dependent inflammation and autophagy signaling in OLP are evaluated for the first time.

Keywords: Biglycan, oral lichen planus, inflammation, autophagy, TLR

Özlem Ceren GÜNİZİ, Hüseyin GÜNİZİ, Hamiyet ECİROĞLU, Fatma YILDIZ. Investigation of Inflammation and Autophagy due to Biglycan-mediated TLR2/4 Signaling in Oral Lichen Planus Tissues. Forbes J Med. 2024; 5(2): 116-122

Sorumlu Yazar: Hüseyin GÜNİZİ, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
LookUs & Online Makale