e-ISSN: 2757-5241
Prematüre Bebeklerin Beslenmesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının Görüşlerinin Değerlendirilmesi [Forbes J Med]
Forbes J Med. 2024; 5(3): 180-185 | DOI: 10.4274/forbes.galenos.2024.04127

Prematüre Bebeklerin Beslenmesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlarının Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Mustafa Şenol AKIN1, Mustafa Törehan ASLAN2, İbrahim Murat HİRFANOĞLU3, Fuat Emre CANPOLAT1
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Kliniği, Ankara, Türkiye
2Koç Üniversitesi Hastanesi, Yenidoğan Yoğun Bakım Kliniği, İstanbul, Türkiye
3Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı, Ankara, Türkiye

Amaç: Prematüre bebeklerin bakımında ve yönetiminde beslenme en önemli aşamalardan biridir. Bu bebeklerinde beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri bilmek ve uygulamak morbidite ve mortalitenin riskini azalmaktadır. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının prematüre bebeklerin hem yoğun bakımda yatış sürecinde hem de taburculuk sonrasındaki beslenmesi ile ilgili bilgileri bilmesi ve doğru uyguluyor olması gerekmektedir. Çalışmamızın amacı ülkemizdeki çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının prematüre bebeklerin beslenmesi konusundaki görüşlerinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: Bu araştırma Ağustos-Eylül 2024 tarihleri arasında Türkiye’de farklı illerde ve hastanelerde çalışan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının prematüre bebek beslenmesi ile ilgili görüşlerini değerlendiren kesitsel ve analitik bir çalışmadır. Etik kurul onayı alındıktan sonra çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına prematüre bebeklerin yoğun bakımda ve taburculuk sonrasındaki beslenmeleri ile ilgili düşüncelerini sorgulayan anket formu uygulandı.
Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerin %72’si özel hastanede, %28’i devlet hastanelerinde çalışıyordu. Hekimlerin %62’si 3 yıldan daha uzun süre yenidoğan yoğun bakımda çalışıyor ve tüm hekimler günde en az 1-3 prematüre bebek görüyordu. Hekimlerin %93’ü prematüre bebeklerin yoğun bakımda yatışı sırasında anne sütü ile birlikte anne sütü zenginleştirici kullanması gerektiğini düşünürken %7’si sadece anne sütü kullanması gerektiğini ifade etti. Yoğun bakımda prematüre bebek beslenmesinde uyumu etkileyen en önemli etken ürünün kolay bulunur olması olarak saptandı. Çalışmaya katılan hekimlerin %97’sinin prematüre bebeklere taburculuk sonrası formül başladığı saptandı.
Sonuç: Prematüre bebeklerin beslenmesi, bu bebeklerin morbiditesiz yaşam şanslarını arttırmak için oldukça önemlidir. Bu konu yenidoğan uzmanlarının ilgi alanı olsa da çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarının bu konuda yeterliliği ve davranışları önemlidir. Çalışmamızda hekimlerin çoğunun bilgi ve davranışlarının doğru olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Prematüre beslenmesi, beslenme, pediatri uzmanları

Evaluation of Pediatricians’ Perspectives on the Nutrition of Premature Infants

Mustafa Şenol AKIN1, Mustafa Törehan ASLAN2, İbrahim Murat HİRFANOĞLU3, Fuat Emre CANPOLAT1
1Department of Neonatology, University of Health Sciences, Ankara Bilkent City Hospital, Ankara, Turkey
2Koç University Hospital, Department of Pediatrics, Division of Neonatology
3Department of Neonatology, Faculty of Medicine, Gazi University, Ankara, Türkiye

Objective: Nutrition is essential in managing premature infants, as proper practices reduce morbidity and mortality risks. Pediatricians must be knowledgeable and effectively implement nutrition guidelines for premature infants both in the neonatal intensive care unit (NICU) and post-discharge. This study aims to evaluate pediatricians’ perspectives in Türkiye on the nutrition of premature infants.
Methods: Conducted from August to September 2024, this cross-sectional study surveyed pediatricians across various Turkish provinces and hospitals about their views on premature infant nutrition. Following ethical approval, a questionnaire assessed their opinions on feeding practices in the NICU and after discharge.
Results: Of the participating physicians, 72% worked in private hospitals, and 28% in state hospitals. Sixty-two percent had over three years of NICU experience, with all seeing at least 1-3 premature infants daily. Among respondents, 93% supported using breast milk fortifiers alongside breast milk for NICU patients, while 7% preferred exclusive breast milk. The main factor affecting adherence to NICU nutrition protocols was the ease of product availability. After discharge, 97% of physicians recommended formula for premature infants.
Conclusion: Premature infant nutrition is vital for ensuring a healthy outcome and reducing complications. Although neonatologists primarily focus on this area, pediatricians’ practices and knowledge are also significant. Our findings indicate that most pediatricians demonstrate appropriate knowledge and practices regarding premature infant nutrition.

Keywords: Premature nutrition, nutrition, pediatricians

Sorumlu Yazar: Mustafa Şenol AKIN, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale